[ Pobierz całość w formacie PDF ]
obuwia?
ð ð
12) naszkicować kształt ostrza typowego freza do obróbki podeszew
skórzanych?
ð ð
13) wyjaśnić jakie czynniki decydują o kształcie, profilu i wielkości freza?
ð ð
14) zdefiniować cel i sposoby barwienia brzegów podeszew ?
ð ð
15) określić cel i sposoby wypalania brzegów podeszew ?
ð ð
16) opisać technologię polerowania brzegów podeszew i obcasów ?
17) scharakteryzować metody wykończania powierzchni podeszew?
ð ð
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
38
4.4. Metody i techniki klasyfikacji jakościowej gotowego obuwia
4.4.1. Materiał nauczania
Za jakość produkowanych wyrobów bez względu na rodzaj i wielkość zakładu, zawsze
odpowiedzialny jest właściciel firmy lub osoba upoważniona przez niego. Może to być
prezes, dyrektor, kierownik, a w małych firmach nawet szeregowy, ale wykwalifikowany
pracownik.
Osoby odpowiedzialne za całokształt działań związanych z kontrolą jakości koordynują
wszystkie prace jakie wykonuje się w sferach działalności gospodarczej. Mam tu na myśli
działania wykonywane w sferach: przedprodukcyjnej (przygotowanie produkcji nowych
wzorów obuwia, zamawianie i kontrola dostarczonych materiałów, przygotowywanie maszyn
i urządzeń); produkcyjnej (kontrola międzyoperacyjna, ocena i klasyfikacja gotowego
obuwia, znakowanie i pakowanie obuwia); po produkcyjna (kontrola wtórna, rozpatrywanie
i analiza przyczyn reklamacji).
Zasygnalizowane zadania omówiono w poradniku 744[02].Z1.02 Ocena jakości
produkcji obuwniczej o czym już informowałam na początku tego poradnika.
Aby nie powtarzać znanych już zagadnień, w rozdziale tym ograniczę się do opisu zasad
sprawdzania prawidłowości wykonania operacji obróbczych i montażowych, wymiarów
zewnętrznych i wewnętrznych obuwia oraz symetrii naszywanych elementów w parze obuwia.
Przypomnę, że podstawą do oceny jakości i klasyfikacji obuwia jest ciągle obowiązująca
norma PN 86/O 91011 Obuwie wyjściowe, domowe i robocze. Gatunki i towarzysząca jej
norma PN 86/O 91012 Obuwie wyjściowe, domowe i robocze. Badania odbiorcze . Obie
normy w pełni precyzują wymagania i zasady oceny jakościowej i klasyfikacji obuwia.
Należy jednak pamiętać, że przy ocenie i klasyfikowaniu obuwia należy korzystać
z dokumentacji technologicznej i ustaleń zawartych między producentem, a odbiorcą
(dystrybutorem) obuwia. W świetle tych ustaleń może dojść do odstępstw od obowiązujących
norm. Oczywiście takie ustalenia są możliwe pod warunkiem, że użytkownik obuwia otrzyma
wyrób pełnowartościowy.
Zalecenia i sprawdzone w praktyce przemysłowej zasady sprawdzania jakości obuwia
omówię w oparciu o najczęściej powtarzające się błędy i wady obuwia sygnalizując ich rodzaj
i sposób rozpoznawania, a w miarę możliwości ilustrowanie tych zagadnień.
Omawiane zasady sprawdzania i rozpoznawania wad w procesie kontroli
międzyoperacyjnej w gotowym obuwiu dotyczyć będą następujących parametrów:
grubość elementów składowych cholewki ten parametr dotyczy cholewek bez
podszewek. Kontrolę grubości wykonujemy bezpośrednio na cholewce za pomocą
grubościomierza do skór miękkich z końcówkami płaskimi o średnicy 10 mm. Pomiaru
grubości elementów obuwia najlepiej dokonać przed ich montażem, a więc w ramach
kontroli międzyoperacyjnej;
prawidłowość rozszycia tylnych elementów cholewki wykonanie tej czynności
kontrolujemy organoleptycznie, porównując ułożenie i wykonanie linii szycia w obu
półparach obuwia;
odcienie koloru w poszczególnych elementach cholewki w parze kontrolę
przeprowadza się wizualnie porównując obie półpary. Ta wada dość często występuje w
skórach szlifowanych (nubuki, welury). Zaleca się, aby przy dużych różnicach odcieni,
oznaczać wycięte elementy cholewek w parze odpowiednim znakiem, co w trakcie szycia
uchroni ich przed rozkompletowniem;
symetria ułożenia naszytych elementów w parze oceny dokonujemy poprzez
porównanie obu półpar zwracając uwagę na noski, obłożyny, tylniki, podkrążki
zewnętrzne, paski tylne itp. Sposób sprawdzania symetrii naszycia nosków w obu
półparach ilustruje rysunek 22;
sposób ułożenia i gęstość ściegów to istotny parametr mający wpływ na wygląd szycia.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]