logo
 Pokrewne IndeksJ.R.R.Tolkien Drzewo i liść oraz MythopoeiaSepharial The Science of ForeknowledgeOn Looking At Photographs DavCzśÂ‚owiek z Montany WiesśÂ‚aw WernicHannay Barbara Druśźba pozna druhnć™Ursula K.Le Guin Cykl Ziemiomorze (1) Czarnoksi晜źnik z ArchipelaguCheyenne McCray [Night Tracker 02] No Werewolve Allowed (pdf)Amoruso Elisa Dzien dobry, kochanie164. Pamela Toth Teraz i na zawszeThe Beck Brothers 2 Sebastian Andria Large
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alpsbierun.opx.pl



  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

    obuwia?
    ð ð
    12) naszkicować kształt ostrza typowego freza do obróbki podeszew
    skórzanych?
    ð ð
    13) wyjaśnić jakie czynniki decydują o kształcie, profilu i wielkości freza?
    ð ð
    14) zdefiniować cel i sposoby barwienia brzegów podeszew ?
    ð ð
    15) określić cel i sposoby wypalania brzegów podeszew ?
    ð ð
    16) opisać technologię polerowania brzegów podeszew i obcasów ?
    17) scharakteryzować metody wykończania powierzchni podeszew?
    ð ð
     Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
    38
    4.4. Metody i techniki klasyfikacji jakościowej gotowego obuwia
    4.4.1. Materiał nauczania
    Za jakość produkowanych wyrobów bez względu na rodzaj i wielkość zakładu, zawsze
    odpowiedzialny jest właściciel firmy lub osoba upoważniona przez niego. Może to być
    prezes, dyrektor, kierownik, a w małych firmach nawet szeregowy, ale wykwalifikowany
    pracownik.
    Osoby odpowiedzialne za całokształt działań związanych z kontrolą jakości koordynują
    wszystkie prace jakie wykonuje się w sferach działalności gospodarczej. Mam tu na myśli
    działania wykonywane w sferach: przedprodukcyjnej (przygotowanie produkcji nowych
    wzorów obuwia, zamawianie i kontrola dostarczonych materiałów, przygotowywanie maszyn
    i urządzeń); produkcyjnej (kontrola międzyoperacyjna, ocena i klasyfikacja gotowego
    obuwia, znakowanie i pakowanie obuwia); po produkcyjna (kontrola wtórna, rozpatrywanie
    i analiza przyczyn reklamacji).
    Zasygnalizowane zadania omówiono w poradniku 744[02].Z1.02  Ocena jakości
    produkcji obuwniczej o czym już informowałam na początku tego poradnika.
    Aby nie powtarzać znanych już zagadnień, w rozdziale tym ograniczę się do opisu zasad
    sprawdzania prawidłowości wykonania operacji obróbczych i montażowych, wymiarów
    zewnętrznych i wewnętrznych obuwia oraz symetrii naszywanych elementów w parze obuwia.
    Przypomnę, że podstawą do oceny jakości i klasyfikacji obuwia jest ciągle obowiązująca
    norma PN 86/O 91011  Obuwie wyjściowe, domowe i robocze. Gatunki i towarzysząca jej
    norma PN 86/O 91012  Obuwie wyjściowe, domowe i robocze. Badania odbiorcze . Obie
    normy w pełni precyzują wymagania i zasady oceny jakościowej i klasyfikacji obuwia.
    Należy jednak pamiętać, że przy ocenie i klasyfikowaniu obuwia należy korzystać
    z dokumentacji technologicznej i ustaleń zawartych między producentem, a odbiorcą
    (dystrybutorem) obuwia. W świetle tych ustaleń może dojść do odstępstw od obowiązujących
    norm. Oczywiście takie ustalenia są możliwe pod warunkiem, że użytkownik obuwia otrzyma
    wyrób pełnowartościowy.
    Zalecenia i sprawdzone w praktyce przemysłowej zasady sprawdzania jakości obuwia
    omówię w oparciu o najczęściej powtarzające się błędy i wady obuwia sygnalizując ich rodzaj
    i sposób rozpoznawania, a w miarę możliwości ilustrowanie tych zagadnień.
    Omawiane zasady sprawdzania i rozpoznawania wad w procesie kontroli
    międzyoperacyjnej w gotowym obuwiu dotyczyć będą następujących parametrów:
     grubość elementów składowych cholewki  ten parametr dotyczy cholewek bez
    podszewek. Kontrolę grubości wykonujemy bezpośrednio na cholewce za pomocą
    grubościomierza do skór miękkich z końcówkami płaskimi o średnicy 10 mm. Pomiaru
    grubości elementów obuwia najlepiej dokonać przed ich montażem, a więc w ramach
    kontroli międzyoperacyjnej;
     prawidłowość rozszycia tylnych elementów cholewki  wykonanie tej czynności
    kontrolujemy organoleptycznie, porównując ułożenie i wykonanie linii szycia w obu
    półparach obuwia;
     odcienie koloru w poszczególnych elementach cholewki w parze  kontrolę
    przeprowadza się wizualnie porównując obie półpary. Ta wada dość często występuje w
    skórach szlifowanych (nubuki, welury). Zaleca się, aby przy dużych różnicach odcieni,
    oznaczać wycięte elementy cholewek w parze odpowiednim znakiem, co w trakcie szycia
    uchroni ich przed rozkompletowniem;
     symetria ułożenia naszytych elementów w parze  oceny dokonujemy poprzez
    porównanie obu półpar zwracając uwagę na noski, obłożyny, tylniki, podkrążki
    zewnętrzne, paski tylne itp. Sposób sprawdzania symetrii naszycia nosków w obu
    półparach ilustruje rysunek 22;
     sposób ułożenia i gęstość ściegów  to istotny parametr mający wpływ na wygląd szycia. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aureola.keep.pl